STOLISNIK (HAJDUČKA TRAVA. SPORIŠ, , Achillea millefolium)

Stolisnik ili hajdučka trava

Bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama  koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom. Sadrži dosta eteričnog ulja.

Ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju gnojenje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

Posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma.

Tople kupke od hajdučke trave ublažavaju sve probleme sa nervima i smanjuju tegobe izazvane reumom.

Upotrebljava kod želudačno-crevnih oboljenja, grozničavih stanja, povišenog krvnog pritiska, kao antitrombičko sredstvo kod moždane i srčane tromboze

Snažno antibakterijsko sredstvo protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr.

Poznato je njeno lekovito dejstvo u smirivanju upala kože i sluzokože, lečenju rana i gnojnih procesa, zaustavljanju krvarenja.

Insuficijencija jetre, žučni kamenci u žučnoj kesici ili žučnim putevima. Kamenci u bubrezima. Spazam digestivnih i uternih puteva, nervoze, astma, poteškoće kod cirkulacije, hemoroidi, reumatizam.

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

Maslačak

Svi delovi biljke imaju mnogo belog mlečnog soka koji sadrži najviše lekovitih materija. Sok uopšte nije otrovan kako se često misli, pa prema tome ni cela biljka.

Sadrži triterpenska jedinjenja, nikotinsku kiselinu, nikotin-amid, naročito u jesen, inulina. Sadrži vitamine A, B i C, karotinoide, triterpenske alkohole. Takođe sadrži i mnogo gvožđa, magnezijuma, fosfora, silicijuma, natrijuma, sumpora, mangana i nekih enzima. Sadrži i do 535 % potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Često se može čuti sledeće: gde je sve zakazalo, maslačak neće. To je jak diuretik, a Francuzi ga zovu    pissenlit – onaj koji tera na mokrenje.

Kongestija i insuficijencija jetre, detoksikacija, hepatitisi, hepatične dermatoze, atonija žučnih puteva, hiperholesterolemija, hemoroidi, anemije, insuficijencija bubrega, konstipacija, enterokolitis, skorbut, astenija itd.

Maslačak pomaže još i protiv bolesti u stomaku i crevima, u plućima, u crnoj džigerici, a tako isto leči šuljeve, pa onda još i hipohondriju, bledilo i mnoge druge bolesti”. (Vasa Pelagić)

Danas je maslačak u širokoj upotrebi kao diuretik koji poboljšava funkcionisanje pankreasa, slezine, stomaka i bubrega bez crpljenja kalijuma iz tela. Listovi maslačka takođe pomažu stimulaciju apetita i varenje.

Svaki deo maslačka poseduje neka antioksidantna svojstva i što može pomoći u poboljšanju imunog sistema.

Koren maslačka je i visoko efikasan kao čistač krvi.

Odličan je čuvar funkcija jetre i pomaže kod kamenca u žučnoj kesici (holelitijaza).

Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina
Reguliše krvni pritisak u telu zbog sadržaja vlakana i kalijuma
Pomaže pri snižavanju i kontrolisanju nivoa holesterola
Umanjuje bol i oticanje
Pomaže u usporavanju rasta kancera i sprečava njegovo širenje
Pomaže u održavanju zdravlja kostiju
Koristan je za tretiranje kožnih oboljenja koja su uzrokovana mikrobnim i gljivičnim infekcijama
Pomaže u tretiranju akni

Ekstrakt od maslačka deluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne „oboleva“. Naučnici su, naime, otkrili da koren ove biljke deluje „bolje“ od hemoterapije jer ona „ubija“ sve ćelije, a koren maslačka samo one koje su zahvaćene karcinomom.

BOKVICA (Plantago)

Bokvica

Biljka koju su Saksonci svrstali u devet svetih biljaka

Ženska bokvica je bila rani hrišćanski simbol, a u mnogim kulturama smatrana je kao afrodizijak.

U lečenju se upotrebljavaju muška (dugolista, uskolista) bokvica (Plantago lanceolata) i ženska, širokolista bokvica (Plantago major).

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin,  olin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin. Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kao antibiotik

Obiluje vitaminima A i C, kao i kalcijumom.

U određenim američkim domorodačkim kulturama, žensku bokvicu je pratio epitet panaceje, univerzalnog lekovitog sredstva, i to ne bez razloga

Ženska bokvica leči 20 bolesti

Lečenje ujeda buba, osipa i ublažavanje opekotina. zaustavljanje svraba ili kao protivotrov bršljanu.  Bokvica ima sposobnost suzbijanja drugih alergijskih osipa i reakcija, kao i moć zaceljivanja rana i modrica.

Upotrebljava se kao sredstvo za ispiranje usta, koje uspešno može da eliminiše pojavu čireva u ustima, ujedno omogućavajući i iskašljavanje. Od skoro, ova biljka je našla primenu i kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

List ženske bokvice predstavlja efikasno sredstvo za ublažavanje spoljnih inflamatornih procesa: ekcema, psorijaze, opekotina, posekotina, gljivičnih nfekcija i problema proširenih vena kada se primeni u obliku SIRĆETNE INFUZIJE.

Sveže isceđen sok ili ekstrakt se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Ekstrakt je posebno koristan ljudima koji pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, jer regeneriše oštećeno tkivo i sanira upalu.

Regulisanje nivoa holesterola
U borbi protiv dijabetesa
Za ublažavanje simptoma hemoroida
U terapiji sindorma iritabilnog creva
Za umirivanje creva tokom zatvora ili dijareje
U ublažavanju bubrežnih oboljenja i bolesti bešike, i problema intratubularne inseminacije
Kod problema lošeg varenjai pojave čireva
Bokvica je dobar biljni lek protiv akni i rozacee.
Bokvica ima moć da zaustavi krvarenje, kako spoljno tako i unutrašnje.

KOPRIVA (Urtica dioica)

kopriva

Kada bi ljudi znali koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive. Kopriva kroz istoriju, kao i danas, spada među najdragocenije prirodne lekove.

Švedski naučnik Abbe Kuenzle tvrdi da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi žarila.  Životinje i insekti bi je odavno pojeli.

 

Zeleni listovi koprive sadrže mnogo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu. Lišće obiluje i mineralima, pogotovo gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom. Osim toga, kopriva sadrži i vitamine A, C i K, B2, tanine, brojne aminokiseline i šećere.

Svi delovi koprive – stabljika, lišće, koren i cvet imaju lekovita svojstva.

Sadrži belančevine, masti, ugljene hidrate, flavonoide, tanin, hlorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin i pantotensku, mravlju, sirćetnu i silicijumsku kiselinu.

Koren koprive sadrži velike količine gvožđa

Univerzalni i jeftin lek

Kopriva čisti želudac, jetru i creva, ublažava anemiju, groznicu, nervozu i nesanicu, leči čir na želucu i crevima, čisti krv i pospešuje varenje.

Kopriva se pokazala kao sjajan lek protiv reumatskih bolova i artritisa, otežanog mokrenja, oboljenja jetre, žuči i slezine. Osim toga, koristi se i za podizanje nivoa gvožđa u krvi, olakšavanje probave, ublažavanje dijareje, lečenje hemoroida i kolitisa. Kopriva reguliše i nivo šećera u krvi, pa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, ali ima primenu i u lečenju hroničnih dermatoloških oboljenja poput ekcema, akni i prekomernog opadanja kose. Pomaže i protiv oralnih infekcija, afti, upala desni i angina. Kopriva je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvorna kod mnogih bolesti krvi.

Kopriva smanjuje osetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta. U engleskoj i nemačkoj fitoterapiji ona je cenjeno sredstvo za suzbijanje upala mokraćnih kanala i tegoba sa prostatom. Koren koprive sadrži velike količine gvožđa, stoga se tradicionalno koristi u lečenju anemije kao i protiv peruti u kosi, opadanja kose i za njeno jačanje.

Zbog visokog udela magnezijuma kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opšte slabosti, umora i iscrpljenosti.

Mineral silicijum je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica. Zahvaljujući vitaminu K, pomaže u zaustavljanju krvarenja te se stoga preporučuje za reguliranje obilnih menstruacija kao i za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Odlična je pomoć u lečenju hroničnih upala jer u svom sastavu sadrži trijeslovine, materije koje suzbijaju razvoj bakterija. Lecitin prisutan u koprivi ublažava bolne zglobove, pospešuje varenje i neguje i jača kosu. Pospešuje pamćenje i pomaže kod osetljivosti na vremenske promene. Kopriva je ujedno i prirodni izvor energije i vitalnosti.

Prirodni izbor za trudnice

Kopriva je biljka koju je preporučeno koristiti i u najosjetljivijem delu ženinog života – trudnoći, kada se koristi u obliku čaja, dok se sveže ceđeni sok od koprive (iz sokovnika) ne preporučuje. Pomaže radu bubrega, ublažava stres, reguliše rad hormona i smiruje upale.

Ostale poznate dobrobiti koprive:

jača imunitet
smiruje simptome reumatizma i artritisa
pomaže kod menstrualnih bolova
snižava krvni pritisak i šećer u krvi
pomaže kod glavobolje i nesanice
ublažava bolesti disajnih puteva
eliminiše kožne probleme
suzbija infekcije urinarnog trakta
uništava crevne parazite
neguje i jača kosu
podstiče laktaciju

Organsko jabukovo sirće