Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol12/up/jnvjjp4ty0ygtje/smbk.rs/public_html/wp-content/themes/organic-food/single.php on line 130

Maslačak (Taraxacum)

maslacak-transparent.png?fit=466%2C311&ssl=1

Pira i ja beremo maslačak

Maslačak je toliko rasprostranjen i poznat, da ne želimo da Vam oduzimamo vreme objašnjavajući kom rodu pripada i kako izgleda.  Drugi  nazivi za maslačak su: radič, žutinica, žućanik, žuto zelje, mlečnjak, milosavka, popino gumno, gubica itd.

O lekovitosti maslačka može se pisati mesecima. Potrudili smo se da Vam uštedimo vreme i sumiramo na jednom mestu najvažnije dobrobiti koje maslačak ima. Kliknite OVDE i pogledajte prezentaciju lekovitosti, sastav i delovanje ove moćne biljke. Inače, maslačak ulazi i u sastav našeg SMBK Biljnog preparata.

Iako su naše bake pravile sirupe od cvetova maslačaka znajući da sadrži mnoge lekovite supstance, ono što sigurno nisu znale jeste to da koren maslačka može da pomogne obolelima od raka. Naučnici su, naime, otkrili da koren ove biljke deluje „bolje“ od hemoterapije jer ona „ubija“ sve ćelije, a koren maslačka samo one koje su zahvaćene kancerom.Maslačak u kotarici

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Sadrži i do pet puta više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno novo svetlo na maslačak.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *